Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

Die vortreffliche Halb-Insul Morea, Das ist: Eine furzgefasste und klärliche Beschreibung Der vornehmsten Oerter, Städt und Fästungen, Flüssen und Gebürgen..., Νυρεμβέργη, 1687.

O Vincenzo Maria Coronelli (1650-1718) ήταν Ιταλός Φραγκισκανός μοναχός, χαρτογράφος, κοσμογράφος και εγκυκλοπαιδιστής. Γεννήθηκε και πέθανε στη Βενετία. Γιος Βενετού ράφτη, έφηβος ακόμη πήγε στη Ραβένα για να μάθει την τέχνη της ξυλογραφίας. Σε ηλικία δεκαέξι χρονών δημοσίευσε το πρώτο από τα εκατόν σαράντα έργα που τύπωσε σε όλη τη διάρκεια του βίου του. Σπούδασε στη Ρώμη, όπου και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της θεολογίας, ενώ παράλληλα σπούδασε αστρονομία, Ευκλείδειο γεωμετρία και αρχαία φιλοσοφία.

Ο Coronelli έγινε γνωστός πρωτίστως για τις υδρόγειες σφαίρες του. Στα 1678 κατασκεύασε για τον δούκα της Πάρμας δύο εξαιρετικής τεχνικής τέτοιες σφαίρες, Οι σφαίρες είχαν μεγάλη επιτυχία, και ο Coronelli προσκλήθηκε στο Παρίσι όπου έφτιαξε δύο πολύ μεγάλες σφαίρες –διαμέτρου 382 εκ.- για τον Λουδοβίκο ΙΔ ´. Η μία αναπαριστά τη Γη και η άλλη τον ουράνιο θόλο όπως φαινόταν την ημέρα της γέννησης του Λουδοβίκου ΙΔ´. Σήμερα οι σφαίρες αυτές εκτίθενται στη Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας François Mitterrand. 


Μετά την παραμονή του στο Παρίσι ο Coronelli ταξίδεψε κι εργάστηκε σε πολλές χώρες στην Ευρώπη. Στα 1705 εγκαταστάθηκε στη μονή Santa Maria Gloriosa dei Frari στη Βενετία, τη Γεωγραφική Aκαδημία των Aργοναυτών (Accademia Cosmografica degli Argonauti), μια από τις παλαιότερες γεωγραφικές εταιρείες στον κόσμο.


Η παρούσα έκδοση είναι μια ανώνυμη γερμανική διασκευή του "Memorie istoriografiche delli regni della Morea e Negroponte e luoghi adiacenti" (Βενετία, 1686). Το 1687 το "Memorie istoriografiche...". μεταφράστηκε επίσης στα αγγλικά από τον R. W. Gent με τίτλο "An Historical and Geographical Account of the Morea, Negrepont, and the Maritime Places, as far as Thessalonica". Πρόκειται για το έργο χάρη στο οποίο είναι ευρύτερα γνωστός ο Coronelli και βασίζεται στα ταξίδια που είχε πραγματοποιήσει τα δύο προηγούμενα χρόνια ως επίσημος γεωγράφος της Βενετίας. Το εικονογραφούν πολλές απόψεις πόλεων και κατόψεις φρουρίων, οι οποίες απεικονίζουν τις νέες πόλεις που οι Βενετοί πήραν από τους Οθωμανούς κατά τον Βενετο-Οθωμανικό πόλεμο των ετών 1684-87. Ο Coronelli διαστρέβλώνει πολλές φορές την προοπτική για να απεικονίσει κάποια τοπογραφικά στοιχεία με πληρότητα.

Στους τόπους που περιγράφονται στην παρούσα γερμανική διασκευή περιλαμβάνονται ο Μωρέας (Πελοπόννησος), η Κόρινθος, η Πάτρα, η Γλαρέντζα, η Πύλος (Navarino), η Μεθώνη (Modon), η Κορώνη, η Καλαμάτα, η Ζαρνάτα, η Κελεφά, ο Πασσαβάς, ο Μυστράς (Misitra), η Μάνη (Maina), η Μονεμβάσια (Malvasia), το Ναύπλιο (Napoli di Romania), το Άργος και τα νησιά του Ιονίου.

Επιλογή έργων

"Morea, Negroponte & Adiacenze" (1686).
"Atlante Veneto" (1691 - 1696).
"Ritratti de celebri Personaggi" (1697).
"Lo Specchio del Mare" (1698).
"Singolarità di Venezia" (1708-1709).
"Roma antico-moderna"(1716).

Βιβλιογραφία

Fuchs, James Lawrence. "Vincenzo Coronelli and the Organization of Knowledge: The Twilight of Seventeenth-Century Encyclopedism", διδακτορική διατριβή, University of Chicago, 1983, σελ. 4-7.

Stoneman, Richard. "A Luminous Land: Artists Discover Greece, Λος Άντζελες": Getty Publications, 1998, σελ. 73.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου - Νικόλας Νικολαίδης

Θέματα (25)