Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

HANSON, Charles Henry. The Land of Greece, Described and Illustrated, Λονδίνο, T. Nelson & Sons, 1886.

Ο Charles Henry Hanson συνοψίζει την ιστορία της Ελλάδας και των αρχαιοτήτων της σε έναν τόμο με πλούσια εικονογράφηση. Όπως σημειώνει στον πρόλογο της έκδοσης, το βιβλίο αυτό «αποτελεί μια προσπάθεια να συνδυαστεί η περιγραφή της χώρας, με τα κυριότερα αξιοθέατα και αρχαιολογικές τοποθεσίες, με μια αναφορά στα βασικά γεγονότα που έκαναν τους τόπους αυτούς αξιομνημόνευτους – να εντοπίσουμε στον χώρο, με άλλα λόγια, κάποιες από τις αναρίθμητες παραδόσεις και ιστορικές μαρτυρίες που σχετίζονται με την Ελλάδα, από μια εποχή πολύ αρχαιότερη από τη γέννηση του Ιησού έως σήμερα». Ο συγγραφέας αναφέρει επίσης τον λόγο για τον οποίο έγραψε το βιβλίο αυτό: «Βιβλία για την Ελλάδα, την ιστορία και τις αρχαιότητές της έχουμε υπεραρκετά. Τα περισσότερα όμως είναι πολύ επιβλητικών διαστάσεων και δύσκολα γίνονται δημοφιλή».

Το έργο απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό, κυρίως φοιτητές και τουρίστες, κι εντάσσεται έτσι σε ένα νέο είδος ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, που διαμορφώνεται στα τέλη του 19ου αιώνα κι έρχεται σε αντίθεση με την υποκειμενική ματιά που κυριαρχεί στις ταξιδιωτικές αφηγήσεις των αρχών και των μέσων του ίδιου αιώνα. Με στόχο να είναι ακριβείς οι πληροφορίες και να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να σχεδιάσουν καλύτερα το ταξίδι τους, τα «υποκειμενικά» σχόλια σπανίζουν κι αντικαθίστανται από ένα πιο στερεότυπο και αποστασιοποιημένο ύφος, ενώ το κείμενο αντλεί το υλικό του από διάφορες πηγές. Στη συγγραφή του βιβλίου, ο συγγραφέας συμβουλεύθηκε τα έργα του George Grote, του Connor Thirlwall και του John Wordsworth.

Στα μέρη που περιγράφει το έργο περιλαμβάνονται η Θεσσαλία, η Αιτωλοακαρνανία, τα Ιόνια νησιά, οι Θερμοπύλες, η Φωκίδα, οι Δελφοί, η Βοιωτία, η Εύβοια, η Αθήνα, η Αίγινα, τα Μέγαρα, η Κόρινθος, η Σικυώνα, η Αργολίδα, οι Μυκήνες, το Άργος, η Τίρυνθα, το Ναύπλιο, η Λακωνία, η Σπάρτη, η Μεσσηνία, η Αρκαδία, η Ηλεία, η Ολυμπία και η Αχαία.

Επιλογή έργων

Homer’s stories simply told, Λονδίνο: Thomas Nelson and Sons, 1882.
Stories of the days of king Arthur, Λονδίνο: Thomas Nelson and Sons, 1882.
The Siege of Troy and the Wanderings of Ulysses, Λονδίνο: Thomas Nelson and Sons, 1884.
The wanderings of Æneas and the founding of Rome [παράφραση της Αινειάδας], Λονδίνο: Thomas Nelson and Sons, 1884.

Βιβλιογραφία

Dritsas, Margarita. “From Travellers Accounts to Travel Books and Guide Books: The Formation of a Greek Tourism Market in the 19th Century” στο Tourismos: An International Multidisciplinary Journal of Tourism, Volume 1, Number 1, Spring 2006, σελ. 29-54.


Σύνταξη: Νικόλας Νικολαΐδης

Θέματα (46)