Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

GROOTE, E. von, Dr. Die Pilgerfahrt des Ritters Arnold von Harff von Cöln durch Italien, Syrien, Aegypten, Arabien, Aethiopien, Nubien, Palästina, die Türkei, Frankreich und Spanien..., Κολωνία, J. M. Heberle, 1860.

O Γερμανός ιππότης Arnold von Harff (1471 – 1505) γεννήθηκε στο Harff an der Erft, κοντά στο σημερινό Bedburg, δυτικά της Κολωνίας. Πραγματοποίησε ένα μακρύ προσκύνημα στη Ρώμη, τους Αγίους Τόπους και το Σαντιάγο δε Κομποστέλα κατά τα έτη 1496-9, πριν ακόμα γίνει τριάντα ετών. Το ταξίδι του τον οδήγησε από την Κολωνία στη Ρώμη κι έπειτα στη Βενετία, από όπου επιβιβάστηκε σε πλοίο που έπλεε κατά μήκος των ακτών της Αδριατικής με προορισμό την Αίγυπτο. Στο χρονικό του ο προσκυνητής ισχυρίζεται επίσης ότι επισκέφθηκε την Ινδία, τη Μαδαγασκάρη και τις πηγές του Νειλου πριν καταλήξει στους Αγίους Τόπους. Στο ταξίδι της επιστροφής διέσχισε τη Μικρά Ασία και τη Βαλκανική χερσόνησο, έφτασε στη Γαλλία κι από εκεί ταξίδεψε στην Ισπανία, όπου επισκέφθηκε στο Σαντιάγο δε Κομποστέλα, με τελευταίο σταθμό του προσκυνήματός του το αββαείο Mont-Saint Michel στη Νορμανδία. Γύρισε στην Κολωνία το φθινόπωρο του 1498 ή του 1499 και πέθανε το 1505.

Ο von Harff αποδεικνύεται οξυδερκής παρατηρητής του περιβάλλοντος χώρου· δείχνει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις γλώσσες των χωρών που επισκέφθηκε και στo κειμενό του συμπεριλαμβάνει σύντομα γλωσσάρια με λέξεις και φράσεις στα κροατικά, τα αλβανικά, τα ελληνικά, τα αραβικά, τα εβραϊκά, τα τουρκικά, τα ουγγρικά, τα βασκικά και τα βρετονικά.

Το εικονογραφημένο χρονικό του ταξιδιού του δημοσιεύθηκε από τον E. von Groote το 1860. Θεωρείται ένα από τα αρτιότερα δείγματα της προσκυνηματικής λογοτεχνίας, η οποία υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής κατά τον ύστερο Μεσαίωνα. Η αγγλική μετάφραση του Malcolm Letts, "The Pilgrimage of Arnold von Harff, Knight, from Cologne, through Italy, Syria, Egypt, Arabia, Ethiopia, Nubia, Palestine, Turkey, France and Spain, which he accomplished in the years 1496-1499" δημοσιεύθηκε το 1946. Έκδοση του έργου στη σύγχρονη γερμανική γλώσσα "Das Pilgertagebuch des Ritters Arnold von Harff (1496-1498)" κυκλοφόρησε επίσης από τον εκδοτικό οίκο Böhlau Verlag το 2007.

Βιβλιογραφία

Elsie, Robert. "Early Albania, a Reader of Historical Texts, 11th - 17th Centuries", Βισμπάντεν 2003, σ. 31-33.

Letts, Malcolm. "The Pilgrimage of Arnold von Harff... Translated from the German and edited with notes and an introduction by Malcolm Letts", Λονδίνο 1946, επανέκδ. 1947.

Σύνταξη: Νικόλας Νικολαΐδης

Θέματα (46)