Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

Το Χορηγικό Μνημείο του Λυσικράτη (Αθήνα). Piraeus and Ports of the Mediterranean Sea. The hellenic maritime Tradition through Centuries-Engravings, Αθήνα, Eurodimension, 2000.

Πρόκειται για ένα λεύκωμα σε λυτά φύλλα με αναπαραγωγές χαρακτικών και χαρτών για τον Πειραιά και άλλα λιμάνια της Μεσογείου και του Ευξείνου Πόντου. Στην εισαγωγή παρουσιάζεται η ιστορική πορεία του Πειραιά από την αρχαιότητα έως και τον 20ό αιώνα και η ανάδειξή του ως σημαντικού λιμένα από τα τέλη του 19ου αιώνα και μετέπειτα. Η ακμή και η παρακμή του ως εμπορικού κέντρου, μια σύντομη παρουσίαση της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας από την αρχαιότητα στη βυζαντινή και οθωμανική περίοδο έως σήμερα, αλλά και η ιστορία της πειρατείας στις ελληνικές θάλασσες, αναπτύσσονται στα επόμενα εισαγωγικά κείμενα.

Περιλαμβάνονται ογδόντα τέσσερις αναπαραγωγές απόψεων λιμένων, από τις οποίες οι είκοσι αφορούν τον Πειραιά και οι υπόλοιπες ελληνικά λιμάνια σε νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, απόψεις του λιμένα της Κωνσταντινούπολης, λιμένων της Μαύρης Θάλασσας, της Κύπρου, η Αλεξάνδρεια, το Αλγέρι, η Μάλτα, και άλλες πόλεις-λιμάνια στη Σικελία, τη δυτική Μεσόγειο, την Εγγύς Ανατολή, την Ιταλία, την Νότια Γαλλία και τη μεσογειακή Ισπανία.

Τα χαρακτικά χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα και μετέπειτα αλλά οι περισσότερες απόψεις χρονολογούνται κυρίως τον 19ο αιώνα. Προέρχονται από εβδομαδιαία ταξιδιωτικά περιοδικά που κυκλοφορούσαν στην Αγγλία και τη Γαλλία κυρίως τον 19ο αιώνα, όπως τα: Le Tour du Monde, London Illustrated News, Le Monde Illustré, Le Journal Illustré κ.ά. και από το Εθνικό Ημερολόγιο του Μ. Βρεττού αλλά και από περιηγητικά έργα, όπως των V.M. Coronelli, Ol. Dapper, J. Pitton de Tournefort, J.D. Le Roy, M.-G.-F-.A. Choiseul-Gouffier, Julia Pardoe, W.H. Bartlett κ.ά.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (62)