Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

DALTON, Richard. [Αρχαιότητες και απόψεις στην Ελλάδα και την Αίγυπτο] [Λονδίνο, για τον Richard Dalton, 1751-1752].

Ο Richard Dalton, βιβλιοθηκάριος του βασιλιά της Aγγλίας, ιδρυτικό μέλος της Aκαδημίας Kαλών Tεχνών και χαράκτης ταξίδεψε το 1749 στην Aνατολή ως ζωγράφος, συνοδεύοντας τον James Caulfeild, Earl of Charlemont. Eπισκέφθηκαν τα νησιά Λέσβο, Xίο, Mύκονο, Δήλο, Nάξο, Tήνο, Σύρο, Πάρο, Aντίπαρο, Pόδο και Kω, καθώς και την απέναντι μικρασιατική ακτή. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς έφθασαν στην Kύθνο και από κει στην Aίγινα και την Aθήνα, απ’ όπου επισκέφθηκαν την Κόρινθο, τις Θήβες και την Εύβοια.

Στο ημερολόγιό του ο Charlemont παραδίδει λεπτομέρειες από τις επισκέψεις τους στα μνημεία και ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για τα αρμολογήματα των μαρμάρων, αλλά παρακολουθεί και στιγμιότυπα από τη ζωή των κατοίκων. Λόγω της διαμάχης που προκλήθηκε με τον Charlemont, τα σχέδια του Dalton δημοσιεύτηκαν χωρίς την υποστήριξη του Λόρδου. Πρόκειται για τις πρώτες αποτυπώσεις των γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς και όψεις του μεγάλου ναού σ’ ένα γυμνό και αφιλόξενο περιβάλλον, που παρόλη την «αμηχανία και την αδυναμία του σχεδίου» συγκαταλέγονται στις πρώιμες, πριν από αυτές των J. Stuart και N. Revett –που ξεκινούσαν εκείνη τη χρονιά (1751) το ταξίδι τους–, δημοσιευμένες όψεις του περίλαμπρου μνημείου.

Τα εντυπωσιακά αυτά σχέδια δημοσιεύτηκαν χωρίς συνοδευτικό επεξηγηματικό κείμενο και τα αποτυπωμένα μνημεία στέκουν χωρίς κανένα στοιχείο από τον οικισμένο περίγυρό τους, τόσο στην Ακρόπολη όσο και στις κατοικημένες συνοικίες. Το λεύκωμα περιλαμβάνει: μία άποψη της Αίτνας, είκοσι τρία σχέδια της Αθήνας (Παρθενώνας, Ερέχθειο, μνημείο του Λυσικράτη, πύλη του Αδριανού, μνημείο του Φιλοπάππου) αλλά και μια ενδιαφέρουσα πανοραμική άποψη της Κωνσταντινούπολης, το σπήλαιο της Αντιπάρου και δεκαπέντε απόψεις μνημείων στην Αίγυπτο (πυραμίδες, κατακόμβες στην Αλεξάνδρεια).

Ο Dalton δημοσίευσε μετέπειτα, το 1771, σχέδιά του για τα ανάγλυφα από την Αλικαρνασσό και το 1781 δημοσίευσε ενδυμασίες από την Αίγυπτο. Μετά τον θάνατό του δημοσιεύτηκαν (1791) σε μία έκδοση όλα του τα σχέδια. Σήμερα πολλά από τα αδημοσίευτα πρωτότυπα σχέδιά του βρίσκονται στην Βασιλική Βιβλιοθήκη στο παλάτι των Windsor.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (42)