Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

FALLS, Cyril Bentham. Military Operations Macedonia from the Οutbreak of War to the Spring of 1917. [… From the Spring of 1917 to the End of the War.], τ. Ι-ΙΙ, Λονδίνο, HMSO, 1933-35.

Ο στρατιωτικός ιστορικός Cyril Bentham Falls (1888-1971), Commander of the Most Excellent Order of the British Empire, που γεννήθηκε στο Δουβλίνο και πέθανε στη Ν.Α. Αγγλία, υπήρξε γνωστός για τα έργα του (τουλάχιστον είκοσι) αναφορικά με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ διετέλεσε και καθηγητής στρατιωτικής ιστορίας (1946-1953) στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Στο συγκεκριμένο δίτομο έργο ο Falls καταγράφει σε μορφή ημερολογίου την ιστορία του Μακεδονικού Μετώπου στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου με τεκμήρια από το βρετανικό υπουργείο Πολέμου. Η αναλυτική περιγραφή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Μακεδονικό Μέτωπο συμπληρώνεται με λεπτομερή σχεδιαγράμματα και ακριβείς χάρτες, που συντάχθηκαν από τον Ταγματάρχη Archibald Frank Becke, καθώς και με φωτογραφίες των θέσεων των αντιμαχόμενων και σπάνιες λήψεις με το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον.

Όπως σημειώνει στην εισαγωγή, θεώρησε σημαντικό να συσχετίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις με τις διπλωματικές εξελίξεις περιγράφοντας έτσι το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο της εποχής. Στον πρώτο τόμο προτάσσει γεωγραφική περιγραφή της Μακεδονίας, ιστορική επισκόπηση από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή και την εθνολογική σύνθεση του πληθυσμού, επισημαίνοντας την ανάμειξη πληθυσμιακών και θρησκευτικών ομάδων, με τους Έλληνες να κυριαρχούν κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και στη χερσόνησο της Χαλκιδικής.

Εκτός από τις περιγραφές όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αφιερώνει και ιδιαίτερα κεφάλαια στην πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, τον Αύγουστο του 1917, την ύδρευση της Μακεδονίας, τις ιατρικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες του βρετανικού στρατού, την ελονοσία που έπληξε τα στρατεύματα κ.ά., ενώ στα συμπεράσματά του αναφέρει τις λανθασμένες κινήσεις των βρετανικών αρχών στην κατανομή των στρατιωτικών μονάδων και τονίζει τη συμβολή του ελληνικού στρατού, που επιτάχυνε την τελευταία φάση του Πολέμου.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (27)