Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

DE AMICIS, Edmondo. Constantinople ouvrage traduit de l’Italien…, et illustré de 183 dessins pris sur nature par C. Biseo, Παρίσι, Hachette, 1883.

Ο Ιταλός Εdmondo De Amicis (1846-1908), πολυγραφότατος συγγραφέας και δημοσιογράφος, ακολούθησε αρχικά στρατιωτική σταδιοδρομία. Μετά τη δημοσίευση (1868) και τη μεγάλη επιτυχία του έργου του "Bozzeti di vita militare" (στο οποίο παρουσιάζεται ο στρατός ως εξιδανικευμένο όραμα και με εκπαιδευτική αποστολή) αφοσιώθηκε πλέον στη συγγραφή.

Ταξίδεψε συστηματικά και εξέδωσε τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις από την Ισπανία (1873), το Λονδίνο (1874), την Ολλανδία (1874), το Μαρόκο (1876), το Παρίσι (1879) και την Κωνσταντινούπολη (1878). Συνέγραψε επίσης σχολικά και παιδικά βιβλία και γνώρισε παγκόσμια αναγνώριση με το μυθιστόρημα "Cuore" (Καρδιά) (1886), που αναφέρεται στο ημερολόγιο ένας δεκάχρονου μαθητή. Μαζί με τον Πινόκιο του Κάρλο Κολόντι, η "Καρδιά" έγινε ένα από τα διασημότερα παιδικά βιβλία, με διακόσιες μεταφράσεις σε όλο τον κόσμο.

Από το 1890 υπήρξε υποστηρικτής των σοσιαλιστών και σε αυτό το πνεύμα συνέθεσε σειρά πολιτικοκοινωνικών άρθρων και μελετών αλλά και πραγματείες για τη φιλία, την ιταλική γλώσσα, όπως και έργα εμπνευσμένα από τα ταξίδια του στη Νότια Αμερική (1884) και τη Σικελία (1908). Προς το τέλος της ζωής του δυσάρεστα οικογενειακά γεγονότα επιτάχυναν τον θάνατό του.

Το συγκεκριμένο έργο πρωτοεκδόθηκε ιταλικά το 1877, γνώρισε δεκαπέντε επανεκδόσεις, μεταφράστηκε γαλλικά (1878) και (όπως και άλλα του έργα) μεταφράστηκε από τον Δ. Βερναρδάκη στα ελληνικά το 1896. Η ελληνική μετάφραση κατάφερε να διατηρήσει το ιδιαίτερο προσωπικό του ύφος, το οποίο σε συνδυασμό με τον πλούτο των παρατηρήσεων και περιγραφών προσελκύει και συγκινεί τον αναγνώστη.

Η Κωνσταντινούπολη του τέλους του 19ου αιώνα ξεδιπλώνεται με μαγευτικό αλλά και ρεαλιστικό τρόπο (η γέφυρα του Γαλατά με το ποικιλόχρωμο πολυπολιτισμικό της πλήθος, το παζάρι, τα μνημεία, τα παλάτια, τα τείχη και ο Βόσπορος), ενώ επιπλέον εικόνες της καθημερινής ζωής ζωντανεύουν μέσα από την πλούσια εικονογράφηση του C. Biseo, που διατρέχει όλο το κείμενο και καταφέρνει καλύτερα και από φωτογραφήσεις να αποδώσει το κλίμα στην αιώνια γοητευτική ανατολίτικη αλλά και κοσμοπολίτισσα πολιτεία.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (179)