Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

SCHWEIGER LERCHENFELD, Amand von. Griechenland in Wort und Bild.…, Λειψία/Kettwig, 1887/1992.

O Αυστριακός αξιωματικός και συγγραφέας Amand von Schweiger Lerchenfeld (1846-1910) γεννήθηκε στη Βιέννη και μετά την αποφοίτησή του από τη Στρατιωτική Ακαδημία του Wiener Neustadt κατατάχθηκε στον στρατό και πήρε μέρος στην εκστρατεία του 1866 στην Ιταλία. Το 1871 παραιτήθηκε και άρχισε να ταξιδεύει και να συγγράφει, ενώ αργότερα (1889) ίδρυσε την εφημερίδα “Stein der Weisen”, στην οποία εργάστηκε ως συντάκτης.

Το 1873 πραγματοποίησε το πρώτο ταξίδι του, με προορισμό την Ιταλία, και το 1875 επισκέφτηκε την Ελλάδα. Τις εντυπώσεις από τα ταξίδια του στην Αρμενία, τη Βοσνία, την Βουλγαρία, τον Πόντο, την Ανατολή, την Αδριατική, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Αφρική, από τον Δούναβη έως τον Καύκασο, κ.ά. άρχισε να γράφει από το 1876.

Δημοσίευσε συνολικά περί τα τριάντα τρία έργα, στα οποία εκτός από τα ταξιδιωτικά συγκαταλέγονται εκδόσεις φυσιοδιφικού, εθνογραφικού, χαρτογραφικού αλλά και ψυχαγωγικού περιεχομένου, Άτλαντες, κ.ά. Για την Ελλάδα, εκτός από τη συγκεκριμένη έκδοση, συνέταξε το 1890 και έναν “Οδηγό”.

Η περιγραφή του ταξιδιού στον ελλαδικό χώρο ξεκίνησε από την Αθήνα και την Αττική, και συνέχισε στην Πελοπόννησο (Κόρινθο, Αργολίδα, Λακωνία, Μεσσηνία. Αρκαδία, Ηλεία, Αχαΐα). Με αφετηρία και πάλι την Αθήνα ξεκίνησε ο Schweiger Lerchenfeld την περιήγησή του στη Βοιωτία, τη Φωκίδα, τη Λοκρίδα, τη Φθιώτιδα, στις περιοχές Αιτωλία, Ακαρνανία και στην Ήπειρο και από εκεί στη Θεσσαλία. Από τον Βόλο ο ταξιδιώτης-συγγραφέας επισκέφτηκε τις Σποράδες, την Εύβοια, σχεδόν όλες τις Κυκλάδες και τα νησιά του Σαρωνικού και το ταξίδι τελείωσε με τα Ιόνια νησιά.

Η έκδοση κοσμείται με εξήντα χαρακτικά ανεξάρτητα από το κείμενο και εκατόν σαράντα επιπλέον μικρότερα χαρακτικά εντός του κειμένου. Οι πληροφορίες που παραδίδονται για τους τόπους και τους ανθρώπους αφορούν ιστορικά αλλά και σύγχρονα γεγονότα, τα οποία περιγράφει άλλοτε με ρομαντικές προεκτάσεις και άλλοτε με κριτική διάθεση.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (200)