Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

Η Στήλη της Ηγησούς από τον Κεραμεικό (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα). WREDE, Maria Elisabeth. [Τοπία στη Ρόδο, 1918.]

Η αυστριακής καταγωγής καλλιτέχνης Maria Elisabeth Wrede (1898-1981) γεννήθηκε στο Salzburghofen και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στο Παρίσι όπου και πέθανε. Μαθήτρια του Fernand Léger και του Amédée Ozenfant, συναναστρεφόταν τον λογοτεχνικό κύκλο του ποιητή Paul Valery και των Ivan και Claire Goll και ήταν φίλη του ζωγράφου Robert Delauny και της συζύγου του Sonja Delaunay-Terk. Ταλαντούχος ζωγράφος, ιδιαίτερα στις ακουαρέλες, έμεινε γνωστή κυρίως για τα πορτρέτα επιφανών προσωπικοτήτων (μεταξύ άλλων του J. Cocteau, του ζεύγους Valery, της Colette, του A. Maurois, του Pablo Picasso κ.ά.), που σχεδίασε με μολύβι. Σχέδιά της συναντάμε και σε άλλα ταξιδιωτικά έργα, όπως στην έκδοση "Cyclades" του Aloys de Marignac στα 1936.

Σε νεαρή ηλικία ταξίδεψε και στη Ρόδο, όπου εκπόνησε σχέδια με μολύβι και άλλα με μολύβι και υδατόχρωμα, που συνθέτουν το σπάνιο και θαυμάσιο αυτό Λεύκωμα. Στα θέματά του συγκαταλέγονται τοπία στην εξοχή, συνοικίες της πόλης της Ρόδου, το λιμάνι, ο κεντρικός εμπορικός δρόμος στην παλιά πόλη, καφενεία, ξυλόφουρνος, τεμένη, ενδυμασίες γυναικών, αργαλειός κ.ά. Η τεχνική που χρησιμοποιεί αλλά και η τέχνη της καταφέρνουν να αποδώσουν τη γλυκύτητα του μεσογειακού τοπίου και την απλότητα και λιτότητα του δημόσιου και ιδιωτικού βίου σε αυτό το νησί της ανατολικής Μεσογείου που τόσο γοήτευε τους Δυτικοευρωπαίους ταξιδιώτες.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (15)