PERILLA, F[rancesco]. Mistra. Histoires franques-byzantines-catalanes en Grèce = notes d’art et de voyages. Dessins-aquarelles-photographies de l’auteur, Αθήνα, Éditions Perilla [1929].
Ο Ιταλός Francesco Perilla, για τον οποίο γνωρίζουμε μόνο ότι γεννήθηκε το 1874, έζησε κάποια χρόνια στην Aθήνα και εξέδωσε (γύρω στα 1930) βιβλία βασισμένα κυρίως στους πίνακές του για διάφορες περιοχές της Eλλάδας (Mυστράς, Kυκλάδες, Xίος, Πελοπόννησος, Πήλιο, Άγιον Όρος, Aθήνα, Aττική κ.λπ.). Όλα τα έργα του εικονογραφούνται με πολλές τεχνικές εικόνας (φωτογραφίες, σχέδια, παστέλ). O αυθορμητισμός από τις ερασιτεχνικές του λήψεις, οι νέες αισθητικές, οι νεωτερικές αντιλήψεις κάλλους, επιτρέπουν στα ιστορικά τεκμήρια στα οποία ανατρέχει ο συγγραφέας να συμπορεύονται με τις σύγχρονες της εποχής του τάσεις στις τέχνες.
Στον συγκεκριμένο τόμο, που κοσμείται με ξυλογραφίες και έγχρωμες αναπαραγωγές ακουαρέλας, ο συγγραφέας προτάσσει κεφάλαια με την ιστορία των Φράγκων στη βυζαντινή αυτοκρατορία και συνεχίζει με μία περιδιάβαση σε τόπους όπου τα κατάλοιπα των Λατίνων συνυπάρχουν με άλλα μνημεία. Στον χάρτη που υπάρχει στο τέλος του τόμου παρακολουθούμε το δρομολόγιο του συγγραφέα στις περιοχές της Κωπαΐδας, όπου διεξήχθη μάχη με τους Καταλανούς, στον Όσιο Λουκά και στη Λιβαδειά, από την Αθήνα προς το Ναύπλιο, την Αρκαδία και ως την Μονεμβασιά. Η περιήγηση συνεχίζεται από την Κόρινθο προς την Πάτρα, την Ανδραβίδα και από την Κυπαρισσία προς τη Μάνη για να καταλήξει στον Μυστρά. Εκεί παρουσιάζονται με γλαφυρό ύφος η Περίβλεπτος, η Παντάνασσα, το Παλάτι των Δεσποτών, το φρούριο, η Μητρόπολη, το Βροντόχιον, υμνώντας τόσο την τέχνη στην τελευταία αναλαμπή του Βυζαντίου όσο και το απόλυτα ταιριασμένο στα μνημεία τοπίο που τα περιβάλλει. Έτσι, όπως αναφαίνεται στον τίτλο οι «φραγκο-καταλανικές και βυζαντινές» ιστορικές μνήμες συνταιριάζουν με σκέψεις και «σημειώσεις για τη τέχνη και τα ταξίδια» του δημιουργού.
Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου
Θέματα (108)
-
Εσωτερικό της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Μονή Σκριπούς.
-
Ζευγάρι πελαργών στη φωλιά τους, στη στέγη του τρούλλου της Κοίμησης της Θεοτόκου στη Μονή Σκριπού.
-
H Οιδιπόδεια κρήνη στη Θήβα (σημερινή πηγή των Αγίων Θεοδώρων).
-
Το σωζόμενο τμήμα της γοτθικής εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στην Ανδραβίδα.
-
Νεκροταφείο στον περίβολο της μονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Λιμένι Μάνης.
-
Εκκλησία στο κάστρο της Μεγάλης Μαΐνης στο ακρωτήριο Τηγάνι της Μάνης.
-
Τα ερείπια του κάστρου της Ωριάς στο ακρωτήριο Κάβο Γκρόσο στη Μάνη.
-
Ανάγλυφο από το βενετικό κάστρο της Κορώνης. (Ο Λέων της Βενετίας).
-
Ερείπια από το κάστρο του Λεύκτρου ή Μποφόρ (Beaufort) μεταξύ Στούπας και Λεύκτρου στη Μάνη.
-
Γκρεμός στο χωριό Παρόρι, που σύμφωνα με μια παράδοση ταυτίζεται με τη χαράδρα του Καιάδα.
-
Ο περίβολος της Μητρόπολης στον Μυστρά, με τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου (Μητρόπολη).
-
Το εσωτερικό της εκκλησίας των Αγίων Θεοδώρων στο Βροντόχι του Μυστρά.
-
Τοίχος από την εκκλησία της Παναγίας Οδηγήτριας (Αφεντικού) της μονής Βροντοχίου στον Μυστρά.
-
Εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων (Βροντόχι). Ερείπια του γυναικωνίτη.
-
Χάρτης του Μυστρά, από την έκδοση : Gabriel Millet, «Monuments byzantins de Mistra».