Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

TEXIER, Charles Félix Marie. Asie Mineure. Description géographique, historique et archéologique des provinces et des villes de la Chersonnèse d’Asie, Παρίσι, Firmin-Didot, MDCCCLXXXII [=1882].

Ο Γάλλος αρχαιολόγος αρχιτέκτονας Charles Félix Marie Texier (1802-1871) εισήχθη στη Σχολή Καλών Τεχνών το 1823, ενώ το 1827 ήταν ήδη επιθεωρήτης σε δημόσια έργα του Παρισιού. Διενήργησε ανασκαφές στο Fréjus και στην Όστια και το 1828-29 επιφορτίστηκε με αρχαιολογικές αποστολές από την Ακαδημία.

Το 1833 μετά από μια μόνο περιοδεία, εκπονεί για πρώτη φορά τη "Γεωγραφική, Iστορική και Aρχαιολογική Περιγραφή των Πόλεων και Eπαρχιών της Mικράς Aσίας", στεφανώνοντας με το έργο του όλες τις προγενέστερες απλοϊκές παρεμφερείς μελέτες. Το 1839 ξεκινά αρχαιολογική αποστολή στην Αρμενία, τη Μεσοποταμία και την Περσία τα πορίσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν το 1843-45. Από το 1840 διετέλεσε καθηγητής αρχαιολογίας στο Collège de France, από το 1843 επιθεωρητής δημοσίων κτηρίων στην Αλγερία και το 1855 εξελέγη ακαδημαϊκός.

Tο έργο του Texier για τη Μικρά Ασία πρωτοδημοσιεύτηκε σε τρεις μεγάλου σχήματος τόμους (1839-1849), μεταφράστηκε στα ελληνικά σε περιληπτική μορφή ήδη από τον 19ο αιώνα, ενώ πολλά από τα εικονογραφικά θέματα χρησιμοποιήθηκαν και σε άλλες παρεμφερείς μεταγενέστερες εκδόσεις. Το εγκυκλοπαιδικό του πνεύμα καλύπτει, πέρα από την αρχαιολογία, και τους τομείς της γεωγραφίας, της γεωλογίας και της εθνολογίας, ενώ είναι από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με τη βυζαντινή αρχιτεκτονική δημοσιεύοντας σχετική μεγάλου σχήματος εντυπωσιακή και εμπεριστατωμένη έκδοση.

Σύνταξη: Ιόλη ΒΙγγοπούλου

Θέματα (70)