Λάρνακα
Η σημαντική θέση του λιμένα της πόλης χαρτογραφείται στο ταξιδιωτικό χρονικό (1754) του Άγγλου προξένου Al. Drummond, ο οποίος παρέμεινε επί μακρόν στην Κύπρο, αλλά και στον λιμενοδείχτη του J. Roux (1804). Μιά πρώτη άποψη της περιοχής έχουμε στο λόγιο έργο "Archipel" του Ol. Dapper στα 1688. Η έκδοση αυτή ξεχώρισε με τα εξαιρετικής τεχνικής χαρακτικά ενώ ο συγγραφέας βασίστηκε κυρίως σε πηγές της αρχαίας ελληνικής και λατινικής γραμματείας, πορτολάνους, νησολόγια, σύγχρονές του περιηγητικές μαρτυρίες και έγκυρους χάρτες της εποχής. Χαρακτηριστική είναι η απεικόνιση του χώρου με τις αλυκές στο έργο του H. Light (1818), ενώ αρχαιότητες, επιγραφές και νομίσματα από την περιοχή δημοσιεύονται στο πλούσιο σε πληροφορίες για τους τόπους που επισκέφτηκε ταξιδιωτικό χρονικό του Ed.D. Clarke (1814).
Για τη Λεμεσό, που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο αρχαίες πόλεις και υπήρξε και αυτή σταθμός των ταξιδιωτών προς τους Αγίους Τόπους, έχουμε αξιοσημειωτα χαρακτικά με αρχαιότητες στα έργα των Al. Drummond (1754) και L. Mayer (1803).
Με το ιδιαίτερο ζωγραφικό του ύφος, ο T.J. Ellis (1879) απεικόνισε σκηνές από τα λιμάνια της νήσου, μνημεία, τοποθεσίες, καθώς και δραστηριότητες των κατοίκων την περίοδο που η Κύπρος είχε μόλις περάσει στην αγγλική κυριαρχία.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον το υλικό (σχέδια από φωτογραφίες και σκαριφήματα) που προέρχεται από το χρονικό του ταξιδιού του E.F. Deschamps (1898) μάς παραδίδει μια πολύ σαφή εικόνα του χώρου, των μνημείων και των ανθρώπων στην Κύπρο τα πρώτα χρόνια της αγγλικής κυριαρχίας.
Συντάκτης: Ιόλη Βιγγοπούλου