Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

Καππαδοκία

Για την Καππαδοκία, γνωστή ως Καραμανία, στο πρώτο έργο με την πιστή αποτύπωση ενδυμασιών της Aνατολής, αυτό του N. D Nicolay (1580), συναντάμε σχέδιο "Γυναικείας μορφής από την Καραμανία", μια πλανόδια εμπόρισσα στην πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι πίνακες αυτοί, με μικρές παραλλαγές κυκλοφόρησαν και στα έργα του V.M. Coronelli ("Archipelago", 1707). Στην ίδια αντίληψη, στο ειδικά αφιερωμένο στις ενδυμασίες έργο του C. Vecellio, που πρωτοεκδόθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα (1598) και επανεκδόθηκε τον 19ο αιώνα, περιλαμβάνονται τρεις ανθρώπινοι τύποι από την Καραμανία.

Από τις αρχές του 18ου αιώνα, τα οδοιπορικά του Γάλλου εμπόρου και κυνηγού αρχαιοτήτων P. Lucas (1712) με σπάνια εικονογραφικά θέματα, προκάλεσαν αίσθηση σε όλη την Eυρώπη.

Ο Γάλλος αρχαιολόγος F.M.Ch. Texier με την τρίτομη έκδοση “Γεωγραφική, Iστορική και Aρχαιολογική περιγραφή των Πόλεων και Eπαρχιών της Mικράς Aσίας….” (1839-1849) παρέδωσε για πρώτη φορά οργανωμένα όλη την μέχρι τότε γνώση για τη Μικρά Ασία. Στην έκδοση αυτή, που περιγράφει τα πορίσματα της περιοδείας του, συναντάμε (σε επανέκδοση του 1882) απόψεις τόπων, αρχαιότητες αλλά και ανθρώπινους τύπους της περιοχής. Στο αμέσως επόμενο έργο του Ch.M.F. Texier (1864), που σηματοδότησε την έρευνα και τη μελέτη των βυζαντινών μνημείων κυρίως στη Μικρά Ασία, δημοσιεύονται για πρώτη φορά σχέδια, κατόψεις, απόψεις μνημείων, ακόμη και τοιχογραφίες από τα κτίσματα της περιοχής.

Τέλος, η μελέτη του E. Banse (1919) για τη «Γεωγραφία της Τουρκίας» εμπλουτίζεται και με φωτογραφίες, μία από τις οποίες μας δίνει όψη σημαντικής πόλης της περιοχής.

Συντάκτης: Ιόλη Βιγγοπούλου