Μακεδονία
Η Μακεδονία, άλλοτε ως γεωγραφικός χώρος και άλλοτε λόγω σημαντικών τοποθεσιών της, εμφανίζεται σε μερικά νησολόγια και άλλα πρώιμα ιστορικο-γεωγραφικά έργα, ενώ από τα μέσα του 18ου αιώνα οι αρχαιότητες της Θεσσαλονίκης κατέχουν εξέχουσα θέση στην εικονογράφηση σημαντικών περιηγητικών έργων. Το Άγιον Όρος, ο εξαιρετικός και εξαίρετος αυτός τόπος της Oρθοδοξίας, ενέπνευσε πολλά και ιδαίτερα εικονογραφικά θέματα από τα μέσα του 16ου αλλά κυρίως τον 19ο αιώνα.
Τον 19ο, αλλά και μέχρι τις αρχές του 20ού, αιώνα τα εδάφη της Μακεδονίας αποτέλεσαν πρόσφορο έδαφος για να διεισδύσουν οι ταξιδιώτες, με διάφορα προσχήματα (εθνικιστικές αναμετρήσεις όλων των χωρών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και πολιτικές σκοπιμότητες και των ευρωπαικών δυνάμεων), σε αρχαιολογικές, πολιτικές, θρησκειολογικές και ανθρωπολογικές έρευνες.
Λεύκωμα που εκδόθηκε πρόσφατα, περιλαμβάνει το μεγαλύτερο γνωστό μέχρι σήμερα εικονογραφικό υλικό για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερή της περιοχή. Για τις άλλες μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας εικονογραφικό υλικό υπάρχει κυρίως σε εκδόσεις του 19ου αιώνα.
1809 Choiseul-Gouffier, M.G.F.A. (comte de)
1826 - 27 Pouqueville, Fr.-Ch.-H.-L.
1835 Pouqueville, Fr.-Ch.-H.-L.
1887 Vogüé, M.E.M. de, (Vicomte)
1897 Curzon, R., (Baron Zouche)
Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου