Εορτές - Εορτασμοί (46 Θέματα)
Αυγό που σηκώνει βάρος 200 λιβρών και εκτίθεται στην αγορά της Κωνσταντινούπολης στα πλαίσια του εορτασμού της γέννησης της κόρης του Σουλτάνου.
Βενετοί συγκλητικοί συνοδεύουν τελετουργικά τους προσκυνητές που πρόκειται να ταξιδέψουν στους Αγίους τόπους, την ημέρα της Εορτής της Αγίας Δωρεάς (Corpus Christi).
Παιδιά με εορταστική ενδυμασία περιτομής. Ζώα προς θυσία κατά το Κουρμπάν Μπαϊραμί (μουσουλμανική εορτή).
Επίσημη προσευχή, παρουσία του Σουλτάνου και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, στα πλαίσια του εορτασμού της Γέννησης του Προφήτη Μωάμεθ (Μαβλίντ).
Ο Μεγάλος Βεζίρης προσφέρει δείπνο (ιφτάρ) σε οθωμανούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.
Παρέλαση αλόγων προς τιμήν του Σουλτάνου στη Δεύτερη Αυλή του Ανακτόρου Τοπκαπί, την παραμονή της γιορτής του Μπαϊραμιού.
Αναχώρηση καραβανιού με καμήλες και δώρα του Σουλτάνου προς το Ιερό Τέμενος της Μέκκας κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.
Καμήλα που μεταφέρει δώρα του Σουλτάνου προς το Ιερό Τέμενος της Μέκκας κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Καμήλα που συνοδεύει το αυτοκρατορικό καραβάνι με δώρα προς τη Μέκκα για τη γιορτή του Ραμαζανιού.
Ιπποειδή από το αυτοκρατορικό καραβάνι με δώρα του Σουλτάνου προς τη Μέκκα για τη γιορτή του Ραμαζανιού.
Κρήνη στα ερείπια εκκλησίας, πιθανότατα της Μονής του Χριστού Φιλανθρώπου κοντά στα θαλάσσια τείχη του ανακτόρου Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τον συγγραφέα στην κρήνη αυτή προσέρχονταν οι Ελληνορθόδοξοι της πόλης την ημέρα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα. Αναζητώντας ψυχική ανάταση, πολλοί από αυτούς έθαβαν το σώμα τους στην άμμο κι έπιναν από το αγίασμα της κρήνης, συμβολοποιώντας τη μεταμόφωσή τους.
Εορταστικές εκδηλώσεις στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης με την ευκαιρία της ναυπήγησης καινούριου πλοίου.
Παρέλαση στρατιωτών και συντεχνιών στα πλαίσια των εορτασμών που διοργανώνονταν προς τιμή της γέννησης οθωμανού πρίγκιπα. Ο συγγραφέας παρακολούθησε μία τέτοιου τύπου παρέλαση κατά τη διαμονή του στο Χαλέπι.
Εορτασμοί για τη γιορτή Χουλή στην Καμπούλ. Η γιορτή αυτή, παγανιστικό κατάλoιπο, διαρκούσε δύο μέρες, όσο και η πανσέληνος του Φεβρουαρίου. Την τελευταία μέρα της γιορτής, οι κάτοικοι της Καμπούλ συγκεντρώνονταν στην κεντρική πλατεία της πόλης, και κατέστρεφαν το άγαλμα/ξόανο γίγαντα κατασκευασμένο ειδικά για τη γιορτή αυτή. Η γιορτή έκλεινε με ένα παιδί, σύμβολο της γέννησης του Θεού, που εξαπέλυε τα βέλη του τόξου του στην καρδιά του γίγαντα.
Μέλη του αγγλογαλλικού στρατού καιτων ελληνικών ενόπλων δυνάμεων δειπνούν στον Παρθενώνα τον Ιούνιο του 1854, περίοδο κατά την οποία οι δυνάμεις της Αγγλίας και της Γαλλίας είχαν καταλάβει τον Πειραιά και την Αθήνα.
Φανταστική απεικόνιση: Οι κάτοικοι της Αθήνας υποδέχονται τον βασιλιά Γεώργιο Α΄, τον Οκτώβριο του 1863. Στα δεξιά η Ακρόπολη και ο Ναός του Ηφαίστου (Θησείο).