Συρακούσες (46 Θέματα)
Λεπτομέρεις από το αρχαίο θέατρο των Συρακουσών. Εικ. 1: Κάτοψη της κλίμακας που οδηγεί από το διάζωμα στη σφήνα. Εικ. 2: Τομή και όψη της κλίμακας. Εικ. 3: Τομή του βάθρου του διαζώματος, με αναπαράσταση του γείσου.
Αναπαράσταση της πρόσοψης του Ναού της Αθηνάς στις Συρακούσες. H δωρική κιονοστοιχία του ναού αυτού είναι σήμερα τμήμα του Καθεδρικού Ναού της πόλης.
Τομή του πρόναου και του εξωτερικού περιστυλίου του Ναού της Αθηνάς στις Συρακούσες. Η δωρική κιονοστοιχία του ναού είναι σήμερα τμήμα του Καθεδρικού Ναού της πόλης.
Ναός της Αθηνάς στις Συρακούσες (σήμερα τμήμα του Καθεδρικού ναού της πόλης): Εικ. 1. Καθ'ύψος τομή τμήματος του θριγκού του εξωτερικού περιστυλίου. Εικ. 2. 'Οψη στυλοβάτη, κίονα, κιονοκράνου και τμήματος γωνιακού θριγκού του εξωτερικού περιστύλιου.
Ναός της Αθηνάς στις Συρακούσες (σήμερα τμήμα του Καθεδρικού ναού): Εικ. 1. Σχέδιο στυλοβάτη, βάσης κίονα, κίονα, κιονοκράνου και επιστυλίου του εξωτερικού περιστύλιου. Εικ. 2. Σχέδιο του εχίνου, του τραχήλου και του διάκοσμου κίονα. Εικ. 3. Καθ'ύψος τομή του θριγκού στη γωνία.
Άποψη του ποταμού Ανάπο (Anapo) που διασχίζει τις Συρακούσες και εκβάλλει στον μικρότερο ποταμό Τσιάνε (Ciane). Στο βάθος διακρίνεται η Αίτνα.
Επιγραφή βουστροφηδόν, την οποία κατέγραψε ο Ουίλιαμ Γκέλ από θρόνο αγάλματος στην Ιερά Οδό των Διδύμων, τον δρόμο που οδηγούσε από τη θάλασσα στον Ναό του Απόλλωνα στα Δίδυμα. Επιγραφή από κράνος στην Αρχαία Ολυμπία, αφιέρωμα της πόλης των Συρακουσών. Ο Γουίλιαμ Ληκ την παραθέτει για να δείξει πώς σε δωρικές επιγραφές χρησιμοποιείται η κράση των φωνηέντων προκειμένου η επιγραφή να καταλήγει σε δακτυλικό εξάμετρο.
1. Άποψη του λιμανιού των Συρακουσών από τη θάλασσα. Στο βάθος η Αίτνα. 2. Άποψη του λιμανιού των Συρακουσών από την πόλη.
Χάρτης των Συρακουσών στον οποίο σημειώνονται ορισμένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής. Στη θέση (1) αναπαράσταση του Ναού της Αθηνάς.