Ελληνική μυθολογία (87 Θέματα)
Το ελληνιστικό άγαλμα του Ποσειδώνα από τη Μήλο (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο).
Άποψη του Ερεχθείου από τα νοτιοδυτικά.
1. 'Οψη τμήματος της ανατολικής πρόσοψης του Ναού του Ηφαίστου (Θησείο). Στις μετόπες απεικονίζονται οι άθλοι του Ηρακλή. Στη βόρεια και τη νότια πλευρά απεικονίζονται οι άθλοι του Θησέα. 2. Κάθετη τομή της μετόπης και της ζωφόρου του Ναού του Ηφαίστου (Θησείο). 3. Η ανατολική και δυτική ζωφόρος του Ναού του Ηφαίστου (Θησείο). Στην ανατολική απεικονίζεται η μάχη του Θησέα και των Παλλαντιδών. Στη δυτική απεικονίζεται η Κενταυρομαχία.
1. Νόμισμα της Κορησσίας. Στο εμπροσθότυπο παριστάνεται ο Απόλλωνας. 2. Νόμισμα της Κορησσίας, με παράσταση του Αρισταίου, θεότητας της ελληνικής μυθολογίας. Ο Αρισταίος μετέδωσε στους ανθρώπους απαραίτητες γνώσεις σχετικά με την γεωργία, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία.
Πήλινη κεφαλή Μέδουσας από τη Σικελία.
Μετόπες από τη νότια πλευρά του Παρθενώνα, με σκηνές Κενταυρομαχίας.
Πήλινο ακροκέραμο από την αρχαία Πέλλα, με παράσταση Σφίγγας. Στο δεξί τμήμα ανάγλυφος και ένας λωτός.
Γλυπτά από τις νότιες μετόπες του Παρθενώνα με σκηνές από την Κενταυρομαχία. Εικ. 1. Κεφάλι Κενταύρου. Εικ. 2α και 2β. Κεφάλι Λαπίθη.
Νομίσματα της αρχαίας Αθήνας. Εικ. 2. Αργυρό τετράδραχμο με τη θεά Αθηνά στον εμπροσθότυπο και τη Γλαύκα (Γλαυξ η Αθηνά, Athene noctua) στον οπισθότυπο. Εικ.3. Χάλκινο νόμισμα ρωμαϊκής εποχής. Στον οπισθότυπο η θεά Αθηνά και ο Σάτυρος Μαρσύας από τη Φρυγία. Παριστάνεται το χάλκινο σύμπλεγμα αγαλμάτων του γλύπτη Μύρωνα που ήταν στημένο στην Ακρόπολη.
Μετόπες από τη νότια πλευρά του Παρθενώνα, με σκηνές από την Κενταυρομαχία.
Μετόπες από τη νότια πλευρά του Παρθενώνα, με σκηνές από την Κενταυρομαχία.
Αρχαίο νόμισμα της Σαλαμίνας. Στον εμπροσθότυπο παριστάνεται ο Αίαντας ο Τελαμώνιος, βασιλιάς της Σαλαμίνας.
Η εικοστή-πρώτη μετόπη από τη νότια πλευρά του Παρθενώνα, γνωστή μόνον από τα σχέδια του J. Carrey (1674). Παριστάνονται Λαπιθίδες που καταφεύγουν στο άγαλμα της θεάς.
Μετόπες από τη νότια πλευρά του Παρθενώνα με σκηνές από την Κενταυρομαχία.
Σχέδια για την εικοστή δεύτερη χαμένη μετόπη της νότιας πλευράς του Παρθενώνα. Η μετόπη μας είναι γνωστή μόνον από τα σχέδια του J. Carrey (1674).
Πήλινα θραύσματα από την Αθήνα. Στο ένα απεικονίζεται βακχική σκηνή με τον Διόνυσο.
Αττικό ερυθρόμορφο αγγείο κλασσικής εποχής με παραστάσεις σχετικές με την αθηναϊκή μυθολογία. Στο πάνω απεικονίζεται η γέννηση του Εριχθόνιου (Ερεχθέας) και κάτω πιθανότατα ο Βούτης, αθηναίος μυθικός ήρωας σε σκηνή σπονδής.
Σχεδιαστική αποκατάσταση πήλινου πίνακα από την Αθήνα, με σκηνή από τον μύθο της συνάντησης της Αθηνάς με τον Ήφαιστο πριν τη γέννηση του Εριχθόνιου (Ερεχθέας).
Ο Ναός του Ηφαίστου (Θησείο) στην Αρχαία Αγορά: Εικ. 1. Κάτοψη και άνοψη. Εικ. 2. Λεπτομέρειες των φατνωμάτων της οροφής. Εικ. 3. Τομή της οροφής με λεπτομέρειες των φατνωμάτων Εικ. 4. Πρόσοψη. Εικ. 5. Όψη του θριγκού. Α,Β,C: Οι μετόπες και η ζωφόρος του ναού.
Παρθενώνας: Εικ. 1. Κάτοψη του ναού, Ε: όψη του περιστυλίου, F: τομή του περιστυλίου. Εικ.2. Η δυτική όψη του ναού.
Παρθενώνας: Εικ. 1. Τμήμα θριγκού και αετώματος της νότιας πλευράς του ναού. Στις μετόπες παριστάνεται η Κενταυρομαχία. Εικ. 2. Άνοψη των κιόνων γωνιακού περιστυλίου.
Η πηγή Κυάνη, κοντά στο Ναό του Ολυμπίου Διός στις Συρακούσες.
Η κρήνη Αρέθουσα στις Συρακούσες.
Τοπίο στην Τρωάδα, μεταξύ του χωριού Κουμ καλέ και της Αχιλλείου (σήμερα Μπεσικά Μπουρνού), αρχαίας πόλης όπου κατά την παράδοση βρίσκονταν ο Τύμβος του Αχιλλέα (σήμερα λόφος Μπεσίκ Τεπέ). Στο βάθος διακρύνεται το Όρος Ίδα.
Εικ. 1. Το νότιο άκρο του Ελλησπόντου, μεταξύ σημερινού Κουμ Καλέ και Σεντούλ Μπαχίρ, στην ασιατική και ευρωπαϊκή ακτή αντιστοίχως. Εικ. 2. Λόφος κοντά στο Σεντούλ Μπαχίρ. Ο συγγραφέας ταυτίζει τον λόφο αυτό με τον τύμβο του Πρωτεσιλάου.
Εικ. 1. Τοπίο γύρω από το Ουβετζίκ στην ευρύτερη περιοχή της Τροίας. Εικ. 2. Τοπίο στην Τρωάδα. Στα αριστερά το κάστρο του Κουμ Kαλέ . Στα δεξιά η θέση του λεγόμενου τύμβου του Αίαντα στην αρχαία πόλη Ροίτειον και σήμερα Ιντεπέ.
Άποψη της κοιλάδας της Τροίας από τον λεγόμενο τύμβο του Αντίλοχου στις ανατολικές ακτές του Ελλησπόντου και κοντά στην αρχαία Ροίτειον (σήμερα Ιντεπέ).
Οι λεγόμενοι τύμβοι του Έκτορα και του στην κοιλάδα του Σκαμάνδρου.
Άποψη του λεγόμενου τύμβου του Αντίλοχου στις ανατολικές ακτές του Ελλησπόντου και κοντά στην αρχαία Ροίτειον (σήμερα Ιντεπέ).
Άποψη του λεγόμενου τύμβου του Αχιλλέα (σήμερα λόφος Μπεσίκ Tεπέ) στο Μπεσικά Μπουρνού, η αρχαία Αχίλλειος.