Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

Ντιβάνι (Divan-ı Hümayun) (4 Θέματα)

Η κόγχη από την οποία ο σουλτάνος μπορούσε να παρακολουθεί κρυφά τις συνεδριάσεις στο Διβάνι. Εδώ ο Σουλτάνος εξέρχεται από την εσοχή αυτή και παρεμβαίνει σε περιστατικό κατά το οποίο ένας σπαχής έχει σκοτώσει τον Μεγάλο Βεζίρη και τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου ετοιμάζονται να εξοντώσουν τον δολοφόνο.

περισσότερα


Άποψη της Δεύτερης Αυλής, γνωστής και ως εξωτερική, στο Ανάκτορου Τοπ Καπί. Στα αριστερά διακρίνονται το Ντιβάνι-η αίθουσα συσκέψεων των ανώτατων Οθωμανών αξιωματούχων-και το Χαρέμι. Στα δεξιά διακρίνονται τα αυτοκρατορικά Μαγειρεία, ενώ στο βάθος η Τρίτη Πύλη του ανακτόρου, η Πύλη της Ευτυχίας, η οποία οδηγούσε στα ιδιαίτερα διαμερίσματα του Σουλτάνου.

περισσότερα


Ανώτατος Οθωμανός διοικητικός υπάλληλος, μέλος της Μεγάλης Συνόδου, γνωστή και ως Ντιβάν.

περισσότερα


Εικ. 51. Ο πρίγκιπας διάδοχος του οθωμανικού θρόνου. Στα δεξιά του σχέδιο παραθύρου στο δωμάτιο συνεδριάσεων των οθωμανών αξιωματούχων (Ντιβάνι), από το οποίο ο Σουλτάνος παρακολουθούσε μυστικά τις συνεδριάσεις. Εικ. 52. Κάτοψη του Πύργου του Λεάνδρου στην Κωνσταντινούπολη (κάτω δεξιά). Κάτοψη μουσουλμανικού τεμένους (κάτω, στο κέντρο). Σχέδιο μιναρέ τεμένους (κάτω αριστερά) και άλλων αρχιτεκτονικών και διακοσμητικών στοιχείων τεμένους (πάνω). Εικ. 57. Λεπτομέρεια από τον διάκοσμο των τοίχων των αυτοκρατορικών τεμενών της Κωνσταντινούπολης. Εικ. 63. Παράδειγμα ξύλινου δαπέδου σε οθωμανικές οικίες, στην Κωνσταντινούπολη.

περισσότερα