Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

ROTTIERS, Bernard Eugène Antoine. Description des Monumens de Rhodes, dediée à sa majesté le Roi des Pays-Bas, Mme V. A. Colinez, Βρυξέλλες, 1830 - Monumens de Rhodes [Λεύκωμα], Mme V. A. Colinez, Βρυξέλλες, 1828.

Ο Φλαμανδός στρατιωτικός Bernard Rottiers (1771-1857) γεννήθηκε στην Αμβέρσα και κατά την περίοδο της Ναπολεόντειας κατοχής της Φλάνδρας (1808) εντάχθηκε στον τσαρικό ρωσικό στρατό και ανέλαβε στρατιωτικές αποστολές στη Γεωργία (1811), ενάντια στον περσικό και τον τουρκικό στρατό. Στα 1818 επέστρεψε στις Κάτω Χώρες ταξιδεύοντας μέσω Μαύρης Θάλασσας, Τουρκίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Γαλλίας και Αγγλίας.

Στην Αθήνα γνωρίστηκε με τον Γάλλο πρόξενο L. Fauvel και τον Αυστριακό πρόξενο G. Gropius που και οι δύο ήταν αναμεμειγμένοι με το εμπόριο αρχαιοτήτων. Με χρήματα του Rottiers και με την επιρροή των δύο διπλωματών οργανώθηκαν ανασκαφές στα περίχωρα των Αθηνών (Αιξωνή), οι τρεις τους μοιράστηκαν τα ευρήματα και ο Rottiers επέστρεψε με μερικές εξαιρετικής ποιότητας επιτύμβιες στήλες της κλασικής εποχής, οι οποίες απετέλεσαν και την πρώτη συλλογή αρχαιοελληνικών αρχαιοτήτων (αν και δηλώθηκαν «αγνώστου προελεύσεως...») και αγοράστηκαν στα 1820 από το Rijksmuseum van Oudheden (Εθνικό Μουσείο Αρχαιοτήτων) στο Leiden.

Στα 1824 ο Rottiers διαπραγματεύτηκε με το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας του μια διετή αποστολή στην Ελλάδα για να συγκεντρώσει αρχαιότητες για το Αρχαιολογικό τους Μουσείο. Η αποστολή δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί λόγω του Αγώνα για την Ανεξαρτησία και έτσι ο Rottiers άλλαξε προορισμό και παρέμεινε έξι μήνες στη Ρόδο, όπου εργάστηκε για μια έκδοση με την περιγραφή και απεικόνιση των μεσαιωνικών μνημείων της νήσου και ασχολήθηκε πολύ λίγο με τη συγκέντρωση αρχαιοτήτων.

Παρ᾽όλα αυτά ο Rottiers, μετά από ολιγοήμερες ανασκαφές στη Μήλο κατάφερε να αποκτήσει ένα ψηφιδωτό ρωμαϊκών χρόνων, έναν βωμό, και μία προτομή υστεροελληνιστικής εποχής καθώς και έναν κούρο από τη Θἠρα και αρκετά κυκλαδικά αγγεία. Η συγκεκριμένη έκδοση παραμένει, μέχρι σήμερα, πολύτιμη πηγή για την μελέτη των μεσαιωνικών μνημείων της Ρόδου.

Συντάκτης: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (78)