Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

PARDOE, [Julia]. The Beauties of the Bosphorus..., illustrated in a Series of Views of Constantinople and its Environs, from original Drawings by W.H. Bartlett, Λονδίνο, George Virtue, 1838.

H Αγγλίδα ποιήτρια, συγγραφέας και ταξιδιώτης Julia Pardoe (1806-1862) επισκέφτηκε την οθωμανική πρωτεύoυσα με τον πατέρα της Major Thomas Pardoe. Mετά την παραμονή της στην Kωνσταντινούπολη το 1836-37 και αφού εγκατέλειψε την ιδέα να επισκεφτεί την Aίγυπτο και την Eλλάδα, όπως είχε προγραμματίσει, δημοσίευσε το πρώτο της έργο "The City of the Sultan", που είχε τεράστια επιτυχία (πούλησε πάνω από τριάντα χιλιάδες αντίτυπα) και επανεκδόθηκε το 1838, το 1845 και το 1854.

Mετά τη Lady Montague (1717-18) είναι η πρώτη γυναίκα που εισχωρεί στα ενδότερα και περιγράφει τα του καθημερινού βίου, κυρίως των γυναικών, στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έτσι προσφέρει στο ευρωπαϊκό κοινό μία ακόμη έκδοση, αυτή τη φορά με σχέδια του W.H. Bartlett και δικά της κείμενα, το "The Beauties of the Bosphorus" έργο το οποίο επανεκδόθηκε επίσης και μεταφράστηκε στα γαλλικά. Έγραψε επιπλέον, μέχρι τον θάνατό της, περίπου τριάντα ιστορικά και μυθιστορηματικά έργα.

Το συγκεκριμένο έργο είχε μεγάλη επιτυχία, οι απόψεις συνοδεύονται από περιγραφικά κείμενα για την τοποθεσία ή το μνημείο και ανταγωνίστηκαν το επίσης πολύ πετυχημένο "Λεύκωμα" που κυκλοφόρησε την ίδια δεκαετία από τον Th. Allom. Μέχρι σήμερα οι λιθογραφίες από την έκδοσης αυτή της Pardoe παραμένουν οι πιο δημοφιλείς που ιστορούν το παρελθόν στις γειτονιές και τα μνημεία της οθωμανικής πρωτεύουσας.

Συντάκτης: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (76)