HOUEL, Jean. Voyage pittoresque des isles de Sicile, de Malte et de Lipari, où l'on traite des Antiquités qui s'y trouve encore; des principaux Phénomènes que la Nature y offre..., Παρίσι, De l'imprimerie de monsieur, M.DCC.LXXXII [=1782].
Ο Γάλλος ζωγράφος και χαράκτης Jean-Pierre Louis Laurent Houël (1735-1813) ξεκίνησε σε ηλικία δεκαπέντε χρονών σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών στη Ρουέν και στράφηκε στην τοπιογραφία, συνέχισε σπουδές αρχιτεκτονικού σχεδίου, στο Παρίσι δδιδάχτηκε τη χαρακτική και συνέχισε τις σπουδές του, στα 1770 περίπου και για τέσσερα χρόνια, με υποτροφία στη Ρώμη. Στην Ιταλία σχεδίασε με άριστη ικανότητα τα αρχαία μνημεία Επέστρεψε στη Γαλλία στα 1773, ζωγράφιζε κατά παραγγελίες και ξανεπέστρεψε στην Ιταλία στα 1776, ταξιδεύοντας κυρίως στη Νάπολη, τη Σικελία, τη Μάλτα και το νησί Λίπαρι.
Συγκέντρωσε έτσι εκατόν εξήντα τέσσερα σχέδια τα οποία χάραξε ο ίδιος, υπομνημάτισε και δημοσίευσε (1782-1787) στη Γαλλία σε τέσσερις μεγάλου σχήματος τόμους. Μερικοί από αυτούς τους πίνακες αγοράστηκαν από την Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας. Ο Houel έγινε μέλος της Ακαδημίας της Ρουέν και πολλών άλλων Εταιρειών των Επιστημών, δημοσίευσε και άλλα σχετικά με την τέχνη του έργα ενώ πολλοί από τους πίνακές του εκτίθενται στο Μουσείο της Ρουέν.
Η συγκεκριμένη έκδοση (μόνον ο ένας τόμος) περιέχει εκτός από απεικονίσεις και απόψεις των αρχαίων ελληνικών μνημείων της Σικελίας και πίνακες με θέματα του καθημερινού και δημόσιου βίου των κατοίκων της Νοτίου Ιταλίας.
Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου
Θέματα (38)
-
Σικελοί ταξιδιώτες. Απεικονίζεται πιθανότατα στιγμιότυπο από το ταξίδι του συγγραφέα.
-
Λιτανεία στο Αλκάμο της Σικελίας. Κάτοψη του δωρικού Ναού της Έγεστας.
-
Επιγραφή στα ελληνικά και στα λατινικά στην Έγεστα, στη Σικελία.
-
Άποψη του εσωτερικού του δωρικού Ναού της Έγεστας στη Σικελία.
-
Σχεδιαστική αποκατάσταση και κάτοψη του Aρχαίου Θεάτρου της Έγεστας στη Σικελία.
-
Αρχαία γέφυρα στη Μαρσάλα (Λιλιμπέουμ στα Λατινικά) στη Σικελία. Αρχαιότητες από τη Μαρσάλα.
-
Ρωμαϊκά αγγεία και προτομές από τη Μαρσάλα (Λιλιμπέουμ στα Λατινικά) στη Σικελία.
-
Τοπογραφικός χάρτης του αρχαίου Σελινούντα. Σημειώνονται οι θέσεις των αρχαίων ναών.
-
Ο Ναός Ε, αφιερωμένος στην Ήρα, στον Σελινούντα της Σικελίας.
-
Ο Ναός G, αφιερωμένος στο Δία, στον Σελινούντα της Σικελίας.
-
Η είσοδος στο ανάκτορο του Πρίγκηπα της Παλαγκονίας στην πόλη Μπαγκερία στη Σικελία.
-
Αρχαίο κιονόκρανο και σαρκοφάγος από τον Καθεδρικό ναό του Μονρεάλε στη Σικελία.