Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

LUCAS, Paul. Voyage du Sieur Paul Lucas, fait par ordre du roy dans la Grece, l'Asie Mineure, la Macedoine et l'Afrique, τ. ΙΙ, Παρίσι, Nicolas Simart, MDCCXII [=1712].

O Paul Lucas (1664-1737), Γάλλος έμπορος, φυσιοδίφης, γιατρός, κυνηγός αρχαιοτήτων, ειδικός απεσταλμένος του Λουδοβίκου 14ου για την αναζήτηση αρχαιοτήτων, γεννήθηκε στη Ρουέν και άρχισε να ταξιδεύει από νεαρή ηλικία. Στο πρώτο του ταξίδι (1688-1696) πιθανότατα εμπορευόταν πολύτιμες πέτρες. Από το 1699 και έως το 1703 ταξίδεψε σε όλη την ανατολική Mεσόγειο (Αίγυπτο, Κύπρο, Συρία) και την Περσία και από τον Οκτώβριο του 1705 έως το 1708 περιηγήθηκε τον νότιο και βόρειο ελλαδικό χώρο, καθώς και τα νησιά του Αιγαίου, τη Μικρά Ασία και τους Αγίους Τόπους, πάντοτε σε αναζήτηση αρχαιοτήτων και επιγραφών.
Επέστρεψε στη Γαλλία με 1.800 αρχαία νομίσματα, 22 αρχαία χειρόγραφα και 52 επιγραφές – από αυτό μόνο το ταξίδι· όλα για τον Bασιλιά Ήλιο και για τον ίδιο. Tο τρίτο του ταξίδι πραγματοποίησε το 1714-1717 στην Κωνσταντινούπολη, τη Μικρά Ασία, τη Συρία, την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο, ενώ στα 1723 ξεκίνησε το τέταρτό του ταξίδι στην Ανατολή.

Δημοσίευσε όλα τα ημερολόγια από τα ταξίδια του –εκτός από το τελευταίο–, τα οποία όμως έγραψαν οι Baudelot de Nerval, Étienne Fourmont και ο αββάς Banier, διαπρεπή μέλη της Aκαδημίας Kαλών Tεχνών. Tα οδοιπορικά του, με πλούσια εικονογράφηση και σπάνια θέματα, προκάλεσαν αίσθηση σε όλη την Eυρώπη, έτυχαν πολλών επανεκδόσεων και μεταφράστηκαν στα αγγλικά και στα γερμανικά. Πέθανε σε ηλικία εβδομήντα τριών χρόνων ταξιδεύοντας στην Iσπανία.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (9)