Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

Griechenland, Oder Sitten Bräuche Trachten und Denkmäler der Griechen nach den neuesten und beste Quellen bearbeitet. Mit Kupfern, Schweidnitz [Świdnica], ca. 1825.

Η έκδοση συντίθεται από κείμενα πάνω στα ήθη, τα έθιμα, τις ενδυμασίες και τα μνημεία της Ελλάδας. Το περιεχόμενο, τα κείμενα κι οι εικόνες έχουν ως πηγή τους κυρίως περιηγητικές εκδόσεις. Από τον 16ο αιώνα ήδη κυκλοφορούσαν ταξιδιωτικά έργα τα οποία αναφέρονταν στα ήθη, τα έθιμα και τις δοξασίες των θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και στις μακρινές περιοχές της Ασίας, της Αφρικής και της Αμερικής. Αυτή η εκδοτική τάση ενισχύεται τον 18ο αιώνα με το ρεύμα του Διαφωτισμού και των Εγκυκλοπαιδιστών, όταν αρχίζουν να απασχολούν το κοινό και τους λογίους τα ζητήματα που βρίσκονται στη βάση της σύγχρονης εθνολογίας και ανθρωπολογίας. Έτσι κυκλοφορούσαν σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες συμπιλήματα από ταξιδιωτικά έργα με σχετικό περιεχόμενο (πάνω στη θρησκεία, τις ενδυμασίες, τα ήθη κλπ). Ταυτόχρονα ο 18ος αιώνας είναι η εποχή της ανάδειξης της αρχαιότητας, καθώς ένα μεγάλο μέρος του αναγνωστικού κοινού δείχνει σταθερό και αμείωτο ενδιαφέρον για τα μνημεία και την ιστορία του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού.

H εικονογράφηση της έκδοσης δανείζεται πίνακες από δημοφιλή ταξιδιωτικά έργα τα οποία είχαν κυκλοφορήσει τις προηγούμενες δεκαετίες. Παρατηρούμε επομένως σε επιχρωματισμένες λιθογραφίες τις απεικονίσεις: «Το Mοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Ύδρα» και «Το λιμάνι του Πυθαγορείου στη Σάμο», οι οποίες είναι αντιγραφές έργων του A. Castellan και του L. Mayer αντίστοιχα, σε νέα χάραξη. Επίσης οι πίνακες: «Η Καταβόθρα στην Κωπαΐδα», «H Αγορά της Αθήνας», «Ο Παρθενώνας από τα Προπύλαια», «Η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου», «H Κασταλία πηγή στους Δελφούς» προέρχονται από τα έργα του Ed. Dodwell, σε νέα χάραξη, και o πίνακας «Το ακρωτήριο Λευκάτας» μιμείται το ομότιτλο έργο του W. Gell. Τέλος, η «Άποψη της Μονής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στις Στροφάδες» βασίζεται σε πίνακα από το έργο του A. Grasset de St. Sauveur και η «Άποψη του ενετικού κάστρου στη Χώρα των Κυθήρων» αντιγράφει την αντίστοιχη από το έργο του J.B.G.M. Bory de Saint-Vincent.

Σύνταξη : Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (28)