Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

GODARD - FAULTRIER, Victor. D'Angers au Bosphore pendant la guerre d'Orient: Constantinople, Athènes, Rome..., Ανζέ, Consier et Lachèse, 1857.

Ο Γάλλος Victor Godart-Faultier θέλησε, στα 1855, να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στην Ανατολή συνοδευόμενος από την γυναίκα του και τον γιο του. Ο φίλος του V. Guerin, πρώην μέλος της Γαλλικής Σχολής στην Αθήνα, του εξασφάλισε τα έξοδα μιας επιστημονικής αποστολής με αντικείμενο τη μελέτη των βυζαντινών μνημείων στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη, και τον συμβούλευσε να μην ταξιδέψει στην ανατολική Μεσόγειο τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Ο Godart κράτησε σημειώσεις από το ταξίδι του σε μορφή επιστολών τις οποίες απηύθυνε σε επιφανή πρόσωπα της Angers. Τόσο το περιεχόμενο αυτών των επιστολών όσο και τα σχέδια που είχε κάνει ο ίδιος και ο γιος του εκτιμήθηκαν από τους ειδικούς, οι οποίοι και τον παρότρυναν να τα δημοσιεύσει.

Το ταξίδι τους ξεκίνησε από τη Μασσαλία στις 19 Αυγούστου στα 1855, και περνώντας από τη Σικελία και τη Μάλτα άραξαν στη Σύρο. Από εκεί, έκαναν στάση στην Τήνο, την Άνδρο και τη Χίο κι έφτασαν στη Σμύρνη. Συνέχισαν το θαλάσσιο ταξίδι προς τη Λέσβο, την Τροία και τα Δαρδανέλια. Ο Godart-Faultier αναφέρερται τόσο στα μνημεία και τα παλάτια της Κωνσταντινούπολης, όσο και σε επίκαιρα γεγονότα. Συναναστρέφεται τους Αρμένιους αλλά και τους Καθολικούς, περιηγείται στον Βόσπορο και δεν παραλείπει τις τόσο επιθυμητές στους αναγνώστες περιγραφές των γραφικών στοιχείων της Ανατολής (παζάρια, καφενεία, δερβίσηδες, καθημερινά στιγμιότυπα κλπ). Από την πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με πλοίο πάλι, έφτασαν στον Πειραιά και κατέλυσαν στην Αθήνα. Τα αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά μνημεία και ερείπια της πολιτείας αλλά και οι βυζαντινές αρχαιότητες, που είχαν αρχίσει εκείνη την εποχή να συγκεντρώνονται και να μελετώνται συστηματικά, έλκουν το ενδιαφέρον του. Στα ταξίδι της επιστροφής έκαναν στάση στη Μάλτα, την οποία και περιγράφει. Ακολούθησε παραμονή στη Νάπολη και περιήγηση στην πλούσια σε αρχαιότητες γειτονική περιοχή. Εξίσου αναλυτικα περιγράφει τη Ρώμη και τις εκεί αρχαιότητες και μνημεία. Η έκδοση του ταξιδιωτικού χρονικού (1857) εμπλουτίστηκε με λιθόγραφους πίνακες, οι οποίοι κυκλοφόρησαν και σε ανεξάρτητο Λεύκωμα.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (31)