Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 
Τίτλος

Ο Παρθενώνας, νοτιοανατολική όψη.

Τίτλος

REISINGER, Ernst. Griechenland Schilderungen deutscher Reisender In zweiter, veränderter Auflage herausgegeben. Mit 90 Bildtafeln, davon 62 nach Aufnahmen der Preussischen Messbildanstalt, Λειψία, Insel-Verlag, 1923.

Πρωτότυπος τίτλος

Parthénon Sud-Est

Έκδοση

CABROL, Elie. Voyage en Grèce 1889 Notes et Impressions. Vingt et une planches en héliogravure et cinq plans lithographiés tirés hors texte, Παρίσι, Librairie des Bibliophiles, 1890.

Περιοχή/Τοποθεσία

Αθήνα
Αττική

Θέμα

Αρχαιότητες – Τέχνη

Περιγραφή

Στο πλαίσιο σύσφιξης των δεσμών μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδος, ο συγγραφέας, Ernst Reisinger, όπως τονίζει στην εισαγωγή, στοχεύει να προσφέρει ένα έργο (πρώτη έκδοση στα 1916), το οποίο δεν είναι αυστηρά ταξιδιωτικό. Με ενενήντα φωτογραφίες δικές του, του Fr. Boissonnas, του Van Lüpke και αναπαραγωγές χαρακτικών των V.M. Coronelli, Ed. Dodwell, J. Stuart & N. Revett, L.-E.-S.-J. de Laborde και εμπλουτισμένο με κείμενα λογίων (L. Ross, Er. Curtius κ.ά) που εμβαθύνουν στο θέμα της Ελλάδος, προτίθεται να παραδώσει ένα έργο, ως έκφραση αγάπης προς τον ελληνικό λαό. Συγκέντρωσε το υλικό του από Βιβλιοθήκες του Μονάχου και του Βερολίνου στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλές από τις αναπαραγωγές αυτές προέρχονται από φωτογραφίες του πρωσικού φωτογραφικού αρχείου στο Βερολίνο και παρουσιάζουν σπάνιες απόψεις (του 1910 περίπου) από την ηπειρωτική κυρίως Ελλάδα αλλά και τα νησιά. Στο λεύκωμα ξεφυλλίζουμε όψεις από την Αθήνα και την Αττική, την Κόρινθο, την Αργολίδα, την Αρκαδία και τη Μεσσηνία, την Ήπειρο, το Άγιον Όρος και τα Ιόνια νησιά, την Αίγινα και τις Κυκλάδες. Συγκινητικό είναι να αντικρίζουμε τον Ισθμό της Κορίνθου, τις Βάσσες, τη Σπάρτη και τον Μυστρά, τα Μέθανα, την Τίρυνθα, την Ελευσίνα αλλά και την Επίδαυρο, τον Όσιο Λουκά, τα Μετέωρα, τους βυζαντινούς ναούς στην Άρτα, τη Μήλο, τα Τέμπη, την Πάρο, το Αγρίνιο και την Άμφισσα σε αμερόληπτες λήψεις της πρώτης δεκαετίας του 20ού αιώνα. Σημειώνουμε ότι οι λήψεις στην Κόρινθο έγιναν πριν από τις ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής και αυτές στην Ολυμπία και τους Δελφούς πριν από τις αναστηλώσεις των αρχαίων ναών στους αντίστοιχους αρχαιολογικούς χώρους. Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Συλλογή

Ελληνική Βιβλιοθήκη - Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης

Xάρτης