Voyage en Grèce 1889 Notes et ImpressionsCABROL, Elie. Voyage en Grèce 1889. Notes et Impressions. Vingt et une planches en héliogravure et cinq plans lithographiés tirés hors texte, Παρίσι, Librairie des Bibliophiles, 1890.
4ο, σσ.3+156+3Ο Γάλλος λογοτέχνης Elie Cabrol (1829-1905) ο οποίος είχε ήδη δημοσιεύσει, στα 1883, τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις από την παραμονή του στην Ιταλία, στις 4 Απριλίου του 1889 ξεκίνησε από το Παρίσι και αφού διέσχισε την Ιταλία (Πίζα, Φλωρεντία, Αγκώνα, Μπρίντιζι) έφτασε, μέσω Κέρκυρας και Πάτρας, στις 15 Απριλίου στην Αθήνα, όπου παρέμεινε για δεκαπέντε μέρες.
Απόλυτα ενημερωμένος για τη σύγχρονη πολιτική και κοινωνική ζωή της Αθήνας, περιγράφει όλα τα δημόσια κτήρια, κτίσματα του 19ου αιώνα, επισκέπτεται τα μνημεία και τα Μουσεία (Ακρόπολης, Εθνικό Αρχαιολογικό, Πολυτεχνικό) καθώς και την Ελευσίνα και τα Μέγαρα, όπου παρακολούθησε τις εορταστικές εκδηλώσεις του ορθόδοξου Πάσχα, το οποίο και περιγράφει. Συνέχισε την περιήγησή του στην Αίγινα, τον Πόρο, το Ναύπλιο, την Επίδαυρο και την Τίρυνθα και τέλος στο Άργος, τις Μυκήνες και τη Νεμέα. Την Πρωτομαγιά βρέθηκε στην Ολυμπία και από την Πάτρα με πλοίο ταξίδεψε προς την Κέρκυρα και τη Νάπολη. Στις περιγραφές του o Cabrol αναφέρεται συχνά σε προγενέστερα ταξιδιωτικά κείμενα (Σατωβριάνδου, Ed. About, S. Reinach) αλλά και σε κείμενα Ευρωπαίων αρχαιολόγων που εργάστηκαν στις πρώτες ανασκαφικές δραστηριότητες στο ελληνικό κράτος (Fr. Penrose, E. Beulé, Ch. Lenormant).
Πολλά από τα αρχαία ευρήματα που αναφέρονται ή εικονογραφούν την έκδοση είχαν μόλις ανασκαφεί και εκτεθεί τα προηγούμενα, από το ταξίδι του Cabrol, χρόνια. Η έκδοση, που κυκλοφόρησε σε περιορισμένα αντίτυπα, κοσμείται με είκοσι μία ηλιογραφίες και πέντε λιθογραφίες.
Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου
Θέματα (35)
-
Ο Ακροκόρινθος. Σε πρώτο επίπεδο διακρίνονται τα ερείπια της Αρχαίας Κορίνθου.
-
Η Στήλη της Ηγησούς από τον Κεραμεικό (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα).
-
Ο ναός του Ηφαίστου (Θησείο) στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς και η Ακρόπολη από τα βορειοδυτικά.
-
Χάλκινη προτομή της σχολής της Σικυώνος (Μουσείο Ακρόπολης).
-
Λίθος από την ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα: Ποσειδών, Απόλλων, Άρτεμις (Μουσείο Ακρόπολης).
-
Η «σανδαλίζουσα» Νίκη, από το θωράκιο του ναού της Αθηνάς Νίκης στην Ακρόπολη (Μουσείο Ακρόπολης).
-
Ανάγλυφο με παράσταση του Ασκληπιού από την Επίδαυρο (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα).
-
Άγαλμα γυναικείας μορφής από την Επίδαυρο (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα).
-
Θολωτός τάφος στις Μυκήνες γνωστός και ως «Θησαυρός του Ατρέα».
-
Ανάγλυφο χορεύτριας από το αρχαίο θέατρο του Διονύσου στην Αθήνα.
-
Κάτοψη των Προπυλαίων και του περιβάλλοντος χώρου κατά τον Lebouteux.
WREDE, Maria Elisabeth. [Τοπία στη Ρόδο, 1918.]
POUQUEVILLE, François-Charles-Hugues-Laurent. Grèce. Παρίσι, Firmin Didot, MDCCCXXXV [=1835].