Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 
Τίτλος

Ερέχθειο. Η πρόσταση των Καρυάτιδων.

Τίτλος

BOETTICHER, Adolf. Die Akropolis von Athen nach den Berichten der Alten und den neusten Erforschungen. Mit 132 Textfiguren und 36 Tafeln, Bερολίνο, Julius Springer, 1888.

Πρωτότυπος τίτλος

Portique des Caryatides. Erechtheion

Έκδοση

CABROL, Elie. Voyage en Grèce 1889 Notes et Impressions. Vingt et une planches en héliogravure et cinq plans lithographiés tirés hors texte, Παρίσι, Librairie des Bibliophiles, 1890.

Περιοχή/Τοποθεσία

Αθήνα
Αττική

Θέμα

Αρχαιότητες – Τέχνη

Περιγραφή

Ο Adolf Boetticher (1842-1901), αρχιτέκτονας, κριτικός τέχνης και αρχαιολόγος, γεννήθηκε στο Blumberg (Barnim) και σπούδασε στο Βερολίνο. Από το 1875 ως το 1877 διηύθυνε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ελλάδα. Υπήρξε εκδότης του περιοδικού "Wochenblatt für Architekten und Ingenieure", διετέλεσε έφορος των Κτηρίων και Μνημείων της Ανατολικής Πρωσίας, προήχθη σε κρατικό έφορο το 1891 και στη συνέχεια διορίστηκε διευθυντής των Μνημείων της Ανατολικής Πρωσίας. Εξέδωσε, εκτός των άλλων, οκτάτομη επιτομή (1892 ως το 1898) για τα κτήρια και τα μνημεία της Ανατολικής Πρωσίας. O Boetticher έφθασε το καλοκαίρι του 1862 στην Aθήνα μαζί με τους αρχιτέκτονες G. Ch. Gropius και Styrsck από το Bερολίνο, Th. Hansen από τη Βιέννη, καθώς και τον αρχαιολόγο Fischer, τον φιλόλογο Schrubring και τον καθηγητή Er. Curtius. Το έργο αυτό αποτελεί μια ιστορικο-αρχαιολογική μελέτη για την Aκρόπολη των Aθηνών και περιλαμβάνει εκατόν τριάντα δύο σχέδια εντός του κειμένου και τριάντα έξι πίνακες. Όπως γράφει στην εισαγωγή του ο Boetticher, στόχευε να δώσει μία εύληπτη γενική εποπτεία για τα μνημεία του ιστορικού βράχου, που να απευθύνεται τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στο ευρύ αναγνωστικό κοινό. Τα κείμενα που συνοδεύουν τις εικόνες και αναφέρονται στην ιστορία της Ακρόπολης έως την ρωμαϊκή εποχή ανήκουν στους: Κ. Βoetticher, Er. Curtius, A. Michaelis, V. Koehler, E. Waschsmuth, R. Bohn, L. Julius, W. Deorpfeld, A. Trendelenburg, L. von Sybel, A. Milchhöer κ.ά. Στο σύγγραμμά του υποστηρίζει ότι η ένταση στους κίονες του Παρθενώνα οφειλόταν στην καθίζηση που υπέστη ο πειραϊκός λίθος των θεμελίων! O ίδιος συνέταξε παρόμοιο έργο για την Oλυμπία, καθώς και ένα οδοιπορικό για την Πελοπόννησο, την Aίγινα και την Eλευσίνα. Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Συλλογή

Ελληνική Βιβλιοθήκη - Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης

Xάρτης