Τίτλος
Κάτοψη του Ερεχθείου κατά τον Tétaz στα 1848. Το σχέδιο της κάτοψης βασίστηκε στις περιγραφές αρχαίων συγγραφέων.
Τίτλος
PERRY, Charles. A View of the Levant: particularly of Constantinople, Syria, Egypt and Greece…, Antiquities, Government, Politics, Maxims, Manners and Customs… are … described … Λονδίνο, T. Woodward & C. Davis, et.c., MDCCXLIII [=1743].
Πρωτότυπος τίτλος
Erechtheion d'après la restauration de Mr. Tétaz, 1848
Έκδοση
CABROL, Elie. Voyage en Grèce 1889 Notes et Impressions. Vingt et une planches en héliogravure et cinq plans lithographiés tirés hors texte, Παρίσι, Librairie des Bibliophiles, 1890.
Περιοχή/Τοποθεσία
Αθήνα
Αττική
Θέμα
Αρχαιότητες – Τέχνη
Περιγραφή
O Άγγλος γιατρός Charles Perry (1698-1780), που εξέδωσε πολλά συγγράμματα με ιατρικά θέματα, ταξίδεψε από το 1739 έως το 1742 στη Γαλλία, την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη, την Κωνσταντινούπολη και την Ελλάδα. Δημοσίευσε το χρονικό του ταξιδιού του σε μία εξαιρετική έκδοση, εμπλουτισμένη με τριάντα τρία χαρακτικά, την οποία αφιέρωσε στον Sir John Montagu, Εarl of Sandwich. Μεταξύ άλλων εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κεφάλαια για τις αιγυπτιακές αρχαιότητες (από τα πιο πρώιμα ταξιδιωτικά έργα με τόσο αναλυτικές πληροφορίες για το θέμα αυτό) και για την εξέγερση του 1730, υπό τον Πατρόνα Χαλίλ, που ανέτρεψε τον σουλτάνο Αχμέτ Γ΄ και χρηματοδοτήθηκε από τον Έλληνα Γιαννάκη. Στην έκδοση περιλαμβάνονται επίσης κεφάλαια που αφορούν τη διοίκηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, χρονολογικός πίνακας των σουλτάνων, το θαλάσσιο ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη έως τα Ιεροσόλυμα (με σταθμούς στην Τροία, τη Χίο, τη Σάμο, την Ικαρία, τη Ρόδο και τις ακτές της Καραμανίας), καθώς και το ταξίδι από την Αλεξάνδρεια έως την Αθήνα. Άξιο μνείας είναι και το λεπτομερές κεφάλαιο για τη σύγχρονη αλλά και την αρχαία Αίγυπτο, όπως και για τη φυσική ιστορία της περιοχής. Αφού επισκέφτηκε την Άνω Αίγυπτο και έγραψε για τη μυθολογία και τα σύμβολα της αρχαίας θρησκείας των Αιγυπτίων, απέπλευσε από την Αλεξάνδρεια για την Αθήνα και στο θαλασσινό αυτό δρομολόγιο παραδίδει σπανιότατες περιγραφές για το Ασκληπιείο στην Κω, την Πάτμο, την Τήνο, την Κέα και το Πόρτο-Ράφτη. Στην Αθήνα κατέλυσε στην οικία του προξένου της Αγγλίας Νικολού Λογοθέτη και με αφορμή την περιγραφή των αρχαιοτήτων της πολιτείας αναφέρεται και στον χαρακτήρα των Ελλήνων, τους οποίους θεωρεί πανέξυπνους και δεξιοτέχνες. Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου
Συλλογή
Ελληνική Βιβλιοθήκη - Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης