Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

DAPPER, Olfert. Naukeurige Beschryving Van Morea, Eertijts Peloponnesus; En de Eilanden, Gelegen onder de kusten van Morea, en binnen en buiten de Golf van Venetien..., Άμστερνταμ, Wolfgangh, Waesbergen, Boom, Someren en Goethals, 1688.

O Φλαμανδός γιατρός και λόγιος Olfert Dapper (1636-1689), άριστος γνώστης της κλασικής ελληνικής και λατινικής φιλολογίας, γεννήθηκε στο Άμστερνταμ και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ουτρέχτη. Δεν ταξίδεψε ποτέ, αλλά αφιερώθηκε στις γεωγραφικές μελέτες τεκμηριώνοντας την ευρυμάθειά του με την παράθεση των πηγών στα έργα του. Συστηματικός και συγκεντρωτικός, διευθύνει υποδειγματικά μία ομάδα συνεργατών και δημοσιεύει με εντυπωσιακή συχνότητα ογκώδη ιστορικό-γεωγραφικά συγγράμματα για την Κίνα, την Ασία, την Αφρική, την Αμερική και το Άμστερνταμ, αλλά και για τη νησιωτική ανατολική Μεσόγειο, τα οποία κοσμούνται με χάρτες και χαρακτικά σπάνιας καλαισθησίας.

Η συγκεκριμένη έκδοση βασίστηκε κυρίως σε πηγές της αρχαίας ελληνικής και λατινικής γραμματείας: Hρόδοτο, Παυσανία, Πλούταρχο, Πτολεμαίο, Στράβωνα, Πλίνιο τον Πρεσβύτερο, Aπολλώνιο, Hσύχιο, Πομπόνιο Mέλα, Σολίνο, Στέφανο Βυζάντιο, Iωάννη Xρυσόστομο κ.ά. Xρησιμοποιεί επίσης πορτολάνους, νησολόγια (Cr. Buondelmonti, B. Bordone, T. Porcacchi, M. Boschini, V.M. Coronelli), σύγχρονές του περιηγητικές μαρτυρίες (P. Belon, G. Sandys, Sieur Du Loir, J. Spon και G. Wheler κ.ά.), έγκυρους χάρτες της εποχής του (J. & C. Blaeu κ.ά.), όπως και πληροφορίες Ολλανδών εμπόρων. Το έργο αυτό δεν μεταφράστηκε, όπως το αντίστοιχο του Dapper για το «Αρχιπέλαγος», και είναι φανερό ότι δημοσιεύτηκε για να εξάρει τις λαμπρές νίκες των Βενετών κατά τη διάρκεια του ενετο-οθωμανικού πολέμου (1685-1688). Πολλές από τις εντυπωσιακές χαλκογραφίες είναι εμπνευσμένες από τα έργα του V.M. Coronelli. Η έκδοση υπήρξε σημείο αναφοράς και χρήσιμο εγχειρίδιο για όλους τους μεταγενέστερους ταξιδιώτες.

Συντάκτης: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (48)