DAPPER, Olfert. Naukeurige Beschryving Van Morea, Eertijts Peloponnesus; En de Eilanden, Gelegen onder de kusten van Morea, en binnen en buiten de Golf van Venetien..., Άμστερνταμ, Wolfgangh, Waesbergen, Boom, Someren en Goethals, 1688.
O Φλαμανδός γιατρός και λόγιος Olfert Dapper (1636-1689), άριστος γνώστης της κλασικής ελληνικής και λατινικής φιλολογίας, γεννήθηκε στο Άμστερνταμ και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ουτρέχτη. Δεν ταξίδεψε ποτέ, αλλά αφιερώθηκε στις γεωγραφικές μελέτες τεκμηριώνοντας την ευρυμάθειά του με την παράθεση των πηγών στα έργα του. Συστηματικός και συγκεντρωτικός, διευθύνει υποδειγματικά μία ομάδα συνεργατών και δημοσιεύει με εντυπωσιακή συχνότητα ογκώδη ιστορικό-γεωγραφικά συγγράμματα για την Κίνα, την Ασία, την Αφρική, την Αμερική και το Άμστερνταμ, αλλά και για τη νησιωτική ανατολική Μεσόγειο, τα οποία κοσμούνται με χάρτες και χαρακτικά σπάνιας καλαισθησίας.
Η συγκεκριμένη έκδοση βασίστηκε κυρίως σε πηγές της αρχαίας ελληνικής και λατινικής γραμματείας: Hρόδοτο, Παυσανία, Πλούταρχο, Πτολεμαίο, Στράβωνα, Πλίνιο τον Πρεσβύτερο, Aπολλώνιο, Hσύχιο, Πομπόνιο Mέλα, Σολίνο, Στέφανο Βυζάντιο, Iωάννη Xρυσόστομο κ.ά. Xρησιμοποιεί επίσης πορτολάνους, νησολόγια (Cr. Buondelmonti, B. Bordone, T. Porcacchi, M. Boschini, V.M. Coronelli), σύγχρονές του περιηγητικές μαρτυρίες (P. Belon, G. Sandys, Sieur Du Loir, J. Spon και G. Wheler κ.ά.), έγκυρους χάρτες της εποχής του (J. & C. Blaeu κ.ά.), όπως και πληροφορίες Ολλανδών εμπόρων. Το έργο αυτό δεν μεταφράστηκε, όπως το αντίστοιχο του Dapper για το «Αρχιπέλαγος», και είναι φανερό ότι δημοσιεύτηκε για να εξάρει τις λαμπρές νίκες των Βενετών κατά τη διάρκεια του ενετο-οθωμανικού πολέμου (1685-1688). Πολλές από τις εντυπωσιακές χαλκογραφίες είναι εμπνευσμένες από τα έργα του V.M. Coronelli. Η έκδοση υπήρξε σημείο αναφοράς και χρήσιμο εγχειρίδιο για όλους τους μεταγενέστερους ταξιδιώτες.
Συντάκτης: Ιόλη Βιγγοπούλου
Θέματα (48)
-
Χάρτης της Πελοποννήσου με τα νησιά του Ιονίου και τμήμα της Στερεάς Ελλάδας.
-
Χάρτης της Πελοποννήσου με τα νησιά του Ιονίου και τμήμα της Στερεάς Ελλάδας.
-
Άποψη της Πάτρας με αναφορά στην πολιορκία της πόλης από τους Βενετούς (1687).
-
Άποψη της Πύλου (Νιόκαστρο) με αναφορά στον ΣΤ΄ Βενετο-οθωμανικό Πόλεμο.
-
Το ακρωτήριο Ταίναρο. Κάτοψη του κάστρου της Μαΐνης στο ακρωτήριο Ταίναρο.
-
Χάρτης του λιμένα της νήσου Χβάρ (Λεζίνα) στη σημερινή Κροατία.
-
Χάρτης της Κέρκυρας με τμήμα της απέναντι ηπειρωτικής ακτής.
-
Χάρτης της πόλης της Κέρκυρας με το Παλαιό και το Νέο Φρούριο.
-
Χάρτης της Κεφαλονιάς. Άποψη του κάστρου του Αγίου Γεωργίου στην Κεφαλονιά.
-
Οι νήσοι Μεσσηνιακές Οινούσσες στα ανοιχτά της Μεθώνης: Σαπιέντζα, Σχίζα και Βενέτικο.